Het recht voor jou om zelf te bepalen wat je met jouw leven doet, door te meebeslissen over wat de overheid doet. Dat is waar de Piratenpartij voor staat.
Wat is democratie?
Een vrije informatiesamenleving kan alleen vooruitgang boeken als zij haar mensen laat meebeslissen over wat de overheid doet.
De overheid moet geen gewenst beleid aan de samenleving verkopen; het beleid moet de samenleving volgen. Er is een aanpassing van de machtsverhoudingen nodig ten gunste van de volksvertegenwoordiging en de burgers, zodat het politieke debat — en daaropvolgend beleid — meer open en transparant wordt.
Democratie en invloed burger
Democratie is de heerschappij van iedereen, voor iedereen. Een echte democratie draait niet alleen om de stem van de meerderheid of de beste lobbyisten. Democratie moet een systeem zijn waarin iedereen gehoord wordt en zich ook gehoord voelt. Door meer partijen te betrekken bij het besluitvormingsproces, kunnen voorstellen worden gemaakt met meer beschikbare kennis en expertise.
Een voorstel heeft op die manier ook direct een breder draagvlak onder de bevolking.
Investeren in nieuwe democratie
Democratie zou burgers de mogelijkheid moeten bieden serieuze invloed uit te oefenen op het beleid van het land waarin ze wonen. In de praktijk hebben politieke partijen vaak het eerste en het laatste woord en moeten burgers na een verkiezing vier jaar wachten voor ze weer gehoord worden. Dat kan en moet anders. De Piratenpartij wil de democratie versterken en uitbreiden door te investeren in nieuwe democratische vormen om zo de burger weer bij het beleid te betrekken.
Piratenpartij standpunten
E-democracy gebruiken om burgers een stem te geven aan het begin van beleidsvorming. Lees meer…
Piratenpartij kernpunten
Democratie is de heerschappij van iedereen, voor iedereen. Lees meer…
Piratenpartij verkiezingsprogramma
Onze standpunten ontstaan bottom-up, via e-democracy vanuit onze leden. Lees meer…