• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Piratepartij Fryslân

foar in frije ynformaasje mienskip

  • Home
  • Over ons
    • FAQ
    • Regionaal
    • Internationaal
    • Statuten
  • Onze standpunten
  • Help mee!
  • Communiceer
    • Kalender
    • Live chat
    • Forum
    • Maillijsten
    • Wiki
  • Contact

Wietze Brandsma

Pak inflatie aan met mededinging

4 december 2022 door Wietze Brandsma

Blind monks examining an elephant

Sinds de jaren tachtig zorgt toenemende marktmacht voor prijsopdrijving en stagnatie van de lonen, dat gaat ten koste van de koopkracht. Gezonde concurrentie voorkomt dat. Een onafhankelijk Europees instituut is nodig om marktmacht aan banden te leggen.

Bestaanszekerheid staat op het spel

Mensen met een lager inkomen of middeninkomen worden werkend arm. Bedrijven verhogen de prijzen onder het mom van inflatie. Bedrijfswinsten bereiken een record hoogte. Betaalbaar wonen, bestaanszekerheid en betaalbare energie vereisen structurele versterking van de economie.

De paradox van het personeelstekort

Werkgevers hebben marktmacht op de arbeidsmarkt. Zij kunnen een lager loon aanbieden dan wanneer er meer concurrentie is. Hierdoor zijn er minder mogelijkheden om van baan te veranderen, en is de onderhandelingspositie van werkenden slechter.

Niet iedereen wil werken voor de lagere lonen, sommigen zullen het helemaal voor gezien houden. Paradoxaal genoeg zorgt het ook voor krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers zoeken meer werknemers voor de lage lonen en melden daarom meer openstaande vacatures.

De aanjager van de inflatie is prijsopdrijving door marktmacht

In de jaren zeventig zorgde een loonprijsspiraal voor een gierende inflatie. Het inflatieprobleem van nu is het spiegelbeeld van de jaren zeventig: een winst-prijsspiraal. Sinds de jaren tachtig zorgt toenemende marktmacht voor prijsopdrijving en stagnatie van de lonen.

Wat is marktmacht?

De afbakening van een economische machtspositie (marktmacht) in het mededingingsrecht dient rekening te houden met de vele methoden waarover economen beschikken om het bestaan van marktmacht vast te stellen.

Bedrijven hebben marktmacht als er sprake is van:

  • Prijsbepaling voor klanten, leveranciers of werknemers
  • Loon- of prijsdiscriminatie tussen klanten, leveranciers of werknemers
  • Eenzijdige contractuele bepalingen
  • Concurrenten belemmeren
  • Bovenmatige winst/winstuitkeringen

Wie plukt de vruchten van de technologische vooruitgang?

Technologische vooruitgang zorgt voor hogere arbeidsproductiviteit: lagere loonkosten per eenheid product. Marktmacht zorgt ervoor dat kostenbesparingen maar ten dele worden doorgegeven in de prijzen. Per saldo zien we stijgende prijzen én een daling van de reële lonen.

De centrale bank zit klem

Prijsstijgingen van energie en voedsel jagen de inflatie aan. Door marktmacht hebben arbeidskosten geen effect op de prijzen en dus op de inflatie. Inflatiebeheersing via renteverhogingen is een achterhaalde zienswijze.

Renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) maken investeringen minder aantrekkelijk, daardoor zijn minder werknemers nodig, de lonen dalen, en de vraag naar goederen en diensten neemt af. Maar minder vraag brengt de prijzen van energie, voedsel of huur niet omlaag.

De 1000 miljard euro-vraag

Het welvaartsverlies als gevolg van de geldontwaarding ligt in de orde van grootte van hooguit 0,5 tot 1 procent van het BBP. (Lucas, 2000).

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het collectief welvaartsverlies als gevolg van marktmacht in de orde van grootte ligt van ten minste 7 % van het BBP. Voor de eurozone betekent dit, dat de kosten van marktmacht jaarlijks 1000 miljard euro bedragen.

Beteugel informatiemonopolies

In een moderne economie is vrije toegang tot informatie essentieel. Informatiemonopolies verstoren de markt. Veel bedrijven gebruiken patenten om belangrijkste technologieën te monopoliseren, veelal door concurrenten en hun patenten over te nemen.

Het huidige auteursrechtenstelsel verstoort niet alleen sommige markten, maar vernietigt eerder hele markten.

Toepassing van het mededingingsrecht heeft voorrang op ‘intellectuele eigendomsrechten‘. De mededingingsautoriteit moet er op toezien dat ook concurrenten worden toegelaten.

De effectieve mededingingsnorm

De mededingingsautoriteit zou naast consumentenprijzen ook de gevolgen van inkoopmacht moeten onderzoeken. Het alleen hanteren van de welvaartsnorm voor consumenten gaat voorbij aan de nadelige gevolgen voor werknemers, leveranciers, de kwaliteit van de producten en innovatie.

De olifant in de kamer is marktmacht

De stijgende prijzen van energie en voedsel, het personeelstekort, de wooncrisis. zijn in de kern het gevolg van uit de hand gelopen economische machtsconcentraties. Om op de lange termijn de prijzen in toom te houden is vrije toegang tot de markt vereist.

Visie voor langdurige welvaart

Het mededingingsbeleid van de Europese Commissie richt zich op de consumentenprijzen, maar heeft onvoldoende grip op inflatoire prijsopdrijving door marktmacht. Toepassen van de effectieve mededingingsnorm herstelt deze tekortkomingen in de handhaving van de mededingingsregels.

De Europese Commissie heeft een dubbele pet op, handhaving van de mededingingsregels én de interpretatie van de mededingingswet. Net als bij monetair beleid dient handhaving van de mededingingsregels door een politiek neutraal en onafhankelijk instituut te gebeuren.

The European Competition Authority

De Piratenpartij wil een onafhankelijke Europese Mededingingsautoriteit, die mandaat heeft om de economie concurrerend te maken. Die preventief optreedt en markten onder de loep neemt, zelfs indien er geen zaak aanhangig is gemaakt.

Blind monks examining an elephant

Categorie: Landelijk Tags: economie, inflatie, marktmacht

Friese Kandidaten Piratenpartij TK2021

25 januari 2021 door Wietze Brandsma

Piratenpartij Friese Kandidaten #TK2021
Wietze Brandsma
Wietze Brandsma

In Friesland doen Wietze Brandsma en Frank Wijnans mee voor de Piratenpartij bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. Zij staan respectievelijk op plek 6 en 15 van van de kieslijst.

Brandsma is software ontwikkelaar. Wijnans heeft in de ICT gewerkt en is nu boer in Friesland.

De Piratenpartij is ontstaan uit de strijd tegen informatie-monopolies die ontstaan door misbruik van patenten en auteursrecht. Bijvoorbeeld software patenten gaan over wiskundige principes, daar hoort niemand een monopolie op krijgen. Dan krijg je claim op elke regel die je programmeert. De Piratenpartij is daar fundamenteel op tegen.

Brandsma wil een sterke economie met ontplooiingskansen voor iedereen. De Piratenpartij wil met effectieve mededingingsregels de marktmacht van ’tech-reuzen’ aanpakken. Je moet niet alleen naar consumentenprijzen kijken maar ook inkoopmacht aanpakken met inbegrip van de arbeidsmarkt en zo lokale ondernemers een eerlijk speelveld bieden.

Wietze fietst in de zomer door Friesland, en komt ook wel in Groningen en Drenthe. Vaak in een paars Piratenpartij t-shirt.

Boer Frank Wijnans 2019-08-08
Frank Wijnans

Naar Frank Wijnans is ongeveer drie uur fietsen vanuit Bergum. Frank is boer in Skuzum, vlak bij Makkum. Twee grotere plaatsen daar in de buurt zijn Bolsward en Workum.

Frank vindt het recht om te repareren belangrijk. Digitaal Restrictie Management (DRM) mag niet in de weg staan van het zelf sleutelen of repareren van je eigen trekker. Dit soort misbruik van auteursrecht moet worden aangepakt.

In de ICT hebben we geleerd dat vinden van de oorzaak van problemen vaak het meeste werk is, maar daarna weet je hoe je het op een structurele manier op kunt lossen.

Het probleem met het huidige econmie kun je samenvatten als grote bedrijven bepalen de tarieven voor zelfstandige ondernemers, zoals de grote technologie bedrijven maar ook bijvoorbeeld pakketbezorgdiensten.

Wij hebben een visie waarin we vernieuwingen toejuichen. Als Piratenpartij toetsen wij al ons handelen altijd aan de elementaire rechten van burgers. Ons programma staat vol praktische voorstellen om Nederland een stukje beter te maken.

Samen stellen wij jou in staat om je eigen leven vorm te geven in een vrije informatiesamenleving.

Foto’s

Cultuur op de zeedijk. Schilders bij Peasens-Moddergat op 2017-08-27.

peasens-moddergat 2017
Schilders bij Peasens-Moddergat 2017-08-27

Piraten gaan en staan waar ze willen. Een schitterend uitzicht over het Friese landschap. Op de fiets vanaf de zeedijk 2020-07-12.

Zeedijk Friesland 2020-07-12
Zicht op het Friese landschap vanaf de zeedijk 2020-07-12

Een toekomst waar alle kennis, kunst en cultuur die de mensheid heeft voortgebracht voor iedereen beschikbaar is om op voort te bouwen en aan bij te dragen. Foto (digitaal bewerkt) van een richtingwijzer bij het fietspad langs de elfstedenroute. In de buurt van Leeuwarden, 2019-08-19.

Visie met Lef 2019-08-19 Piratenpartij
Richtingwijzer in de buurt van Leeuwarden 2019-08-19 (bewerkte foto)

Onze kwaliteit van leven is afhankelijk van natuurlijke bronnen, zoals schoon water, lucht, aarde en voedsel. De zeedijk bij Pieterburen in de provincie Groningen, 2019-09-13.

Pieterburen 2019-09-13 zeedijk
Pieterburen 2019-09-13 schapen op de zeedijk

Veiligheid is een kerntaak van de overheid. De ‘schaduw’ van de letters ‘politie’ zijn nog zichtbaar op het voormalige politie bureau te Grouw. Er dient meer geïnvesteerd te worden in publieke diensten, ook in de regio.

politie buro grou 2020-06-21
Voormalig politie bureau te Grouw 2020-06-21

Restaurants, cafés, musea en concertzalen mogen vanaf 1 juni 2020 weer beperkt open. De stoelen staan weer op het terras na de lockdown. De Covid-19 crisis legde een gebrek aan weerbaarheid bloot. We willen de weerbaarheid van de economie vergroten, om beter tegenslag op te kunnen vangen.

Sint Niek Lockdown 2020 voorjaar
Sint Niek 2020 lockdown voor 2020-05-21 en na 2020-06-21 (montage)

Categorie: Landelijk Tags: friesland, piratenpartij, stempiraat, tk2021

Stem Piraat in Friesland

22 mei 2019 door Wietze Brandsma

Plakkaat StemPiraat

Bij de verkiezingen van het Europese Parlement op 23 mei 2019 is het mogelijk om op Nederlandse Piraten te stemmen, op lijst 15.

Ook de Friese Piraten voeren campagne om meer Piraten in het Europarlement te krijgen.

Drachten Lawei verkiezingsposter
Drachten, tegenover de Lawei

Zo zijn er verkiezingsposters geplakt op de daarvoor bestemde borden in en rond Burgum, Damwoude, Drachten, en Bolsward.

Workum verkiezingsposter
Workum, verkiezingsposter

Uit het ‘Gezamenlijk Europees Verkiezingsprogramma’ van de Europese Piratenpartij:

Piraten geloven dat Europa zich moet organiseren in het algemeen belang van alle Europese burgers.

De EU moet de eigen principes over subsidiariteit naleven. Beslissingen moeten niet op EU-niveau worden genomen als dat beter gaat op nationaal, regionaal of plaatselijk niveau.

Makkum IJsselmeer plakkaat
Makkum, bij de weg naar het IJsselmeer strand

Wetgeving zoals de verplichte uploadfilters die het vrije internet aantasten worden op Europees niveau gemaakt. Europeanen hebben het recht om deel te nemen aan de processen van de EU.

Het Europees Parlement heeft meer invloed dan ooit. De Europese burgers hebben nu juist meer macht door te gaan stemmen!

Ga vooral stemmen op 23 mei: stem lijst 15, stem Piraat!

Burgum Markt plakkaat
Burgum, op de Markt

Categorie: Landelijk, Provincie, Save your internet Tags: auteursrecht, ep2019, friesland, internet, piratenpartij, stempiraat

EU-auteursrecht zal een ramp voor het skûtsjesilen betekenen

5 oktober 2018 door Wietze Brandsma

Skûtsje CENSUUR

Er is al veel geschreven over het gevaar van de voorgenomen EU-hervorming van het auteursrecht voor de online vrijheid van meningsuiting, voor memes en remixen, voor softwareontwikkelaars en start-ups. Maar er is nog een andere groep die zwaar getroffen zou worden door de geplande wet als deze wordt aangenomen zoals momenteel opgesteld: sportliefhebbers in heel Europa.

Skûtsje CENSUUR ligt op kop
Het Skûtsje van [CENSUUR] ligt op kop!

Wat uploadfilters betekenen voor de sport

Zoals u wellicht heeft gehoord, zou artikel 13 “censuurmachines” in het leven roepen die al uw berichten op internetplatforms controleren en deze scannen op vermeende auteursrechtinbreuken. Als deze filters uw upload niet goedkeuren, zal deze nooit online gaan.

Uploadfilters zouden verhinderen dat een video, zelfs de kortste fragmenten van sportuitzendingen, het daglicht zien: commentaar, supercuts, sportgerelateerde memes (zoals Neymar Rolling) en andere waardevolle werken van fans worden automatisch geblokkeerd.

Exclusieve rechten voor sportorganisatoren

Juridisch jargon: In gewoon Nederlands:
Artikel 12 bis
De lidstaten verlenen organisatoren van sportevenementen de in artikel 2 [reproductie] en artikel 3, lid 2 [beschikbaar stellen] van Richtlijn 2001/29/EG en artikel 7 [fixatie] van Richtlijn 2006/115/EG bedoelde rechten.
In de EU hebben organisatoren van sportevenementen de exclusieve rechten om hun evenementen te reproduceren, beschikbaar te stellen of op te nemen.

Dit nieuwe recht zou het illegaal maken om kiekjes te maken of te filmen van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd vanuit het publiek, met uw eigen telefoon of camera. Fan vlogs, selfies in het stadion, het documenteren van choreografieën zouden allemaal onder dit voorstel vallen.

Dit recht zou clubs en competities een ongekende mate van controle geven over wat fans kunnen doen in het stadion. Ze zouden ervoor kunnen kiezen om dit recht selectief op te leggen aan bijvoorbeeld het onderdrukken van protesten of het pesten van onaangename fans.

Wikipedia zou honderden foto’s van sterren en spelers genomen tijdens sportevenementen moeten verwijderen.

Skûtsje CENSUUR is kampioen
Het Skûtsje van [CENSUUR] is kampioen!
Als we verder kijken dan de grote voetbalcompetities, zijn er veel sporten die dringend verslaggeving en weergave nodig hebben en moeite hebben om het te krijgen. Dit nieuwe recht zou het nog moeilijker maken voor hen om enige aandacht te krijgen, aangezien iedere becommentariëring automatisch zou worden geblokkeerd door filters die aannames maken. Sportbeheerders die wanhopig willen dat mensen de sport en zijn belangrijkste spelers en discussiepunten zien, zullen merken dat ze nog minder aandacht krijgen, zelfs in markten waar er weinig vraag is naar de sport (denk aan skûtsjesilen, fierljeppen en keatsen in Friesland).

Verwijder de nieuwe exclusieve rechten voor sportorganisatoren

Verwijder het voorgestelde extra auteursrecht voor organisatoren van sportevenementen — dat eerder op het laatste moment is toegevoegd door de Juridische Commissie.

Categorie: Provincie, Save your internet Tags: auteursrecht, sport

Supersnel 5G-netwerk in Noord-Nederland

29 september 2018 door Wietze Brandsma

Burum Satellietpad
Burum Satellietgrondstation

Een supersnel 5G-netwerk in Noord-Nederland biedt kansen voor bedrijven, onderzoek en onderwijs in de regio. De 3,5 GHz is de meest ideale frequentie om 5G mee te bieden. Probleem is dat deze frequentie momenteel door de AIVD en MIVD worden gebruikt voor het afluisteren van satellietverkeer.

Schotel kijkt omhoog
Defensie zoekt frequentie

De 5G standaard in Europa

Europa maakt zich klaar voor 5G. Duitsland werkt hard aan een landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020.

Echter, als Duitsland overstapt op 5G hebben die spionageschotels van het satellietstation in Burum er ook last van. De 3,5 Ghz frequentie lijkt in heel Europa de toekomstige standaard te worden voor supersnel internet met 5G-netwerk. Inlichtingendiensten zouden echter met technieken als MiMo en LSA toch hun werkzaamheden kunnen voortzetten.

Spionageschotel
In Burum hebben de bomen oren

TNO onderzoekt alternatieven

5G mag niet op 3,5GHz, want de geheime diensten in het Friese Burum claimen ook deze frequentie, die echter Noord-Nederland veel economische kansen biedt. TNO zal in de komende tijd de mogelijke alternatieven onderzoeken. De beslissing over het gebruik van de 3,5GHz-band voor 5G in Noord-Nederland valt eind dit jaar.

Piratenpartij Friesland wil 5G-netwerk in Noord-Nederland

Een supersnel 5G-netwerk kan Noord-Nederland een economische impuls geven. De Piratenpartij Friesland wil dat het 5G netwerk in Noord-Nederland komt die gebruik maakt van de 3,5 Ghz frequentie die in heel Europa de standaard is.

Categorie: Provincie Tags: economie, internet

Dizze Europarlemintsleden stimden hjoed foar it beheinen fan it ynternet yn Europa – mar wy jouwe net op

22 juni 2018 door Wietze Brandsma

Europarlemintslid Julia Reda oer it rêden fan it iepen ynternet
Blog fan Europarlemintslid Julia Reda: "These MEPs voted to restrict the internet in Europe today – but we’re not giving up", oarspronklik publisearre op 20 juny 2018. Oerset troch Wietze Brandsma.

Hjoed waarden EP-leden fan de Kommisje juridyske saken fan it Europeesk Parlemint frege om te beslissen: moat jo frijheid om mei te dwaan op it ynternet beheind wurde foar it tsjinjen fan bedriuwsbelangen – of moatte alternative maatregels fêststeld wurde dy’t de fûnemintele rjochten beskermje?

Nettsjinsteande in massale útbarsting fan protest fan kiezers yn dizze lêste pear dagen, hat de mearderheid stimd foar sawol de link belesting as upload filters:

It web beheine Iepen ynternet Ûnthâlding
Kêst 11: Link belesting 13 ✔ 12 0
Kêst 13: Sensuer masjines 15 ✔ 10 0
De algehiele posysje fan ‘e kommisje goed keure 14 ✔ 9 2

Dit is in ûnakseptabele útkomst dat ik oanfjochtsje sil op de folgjende plenêre sitting, dêr’t alle 750 leden fan it Europeesk Parlemint frege wurde om it resultaat fan de kommisje te akseptearjen of it debat te iepenjen yn dat gruttere forum, dat ús dan in lêste kâns jaan soe om feroaringen oan te bringen.

Dizze stimming sil grif barre op 4 july. Litte wy dit de ûnôfhinklikheidsdei fan it ynternet meitsje, de dei dat wy it ynternet rêden fan sensuer masjines en in link belesting, #SaveYourInternet. Dochst ek mei?

Wa stimden foar beheinen fan jo ynternet

Wa’t hokker wei stimden waard net offisjeel fêstlein. Mar neffens waarnimmingen fan myn ploech binne dit de Europarlemintsleden dy’t stimden foar beheining fan jo online frijheden:

Europarlemintslid Stimde foar
Axel Voss
EFP (Konservativen) EFP, Dútslân
Kêst 11Kêst 13
Pavel Svoboda
EFP (Konservativen) EFP, Tsjechje
Kêst 13
Rosa Estaras Ferragut
EFP (Konservativen) EFP, Spanje
Kêst 11Kêst 13
Tadeusz Zwiefka
EFP (Konservativen) EFP, Poalen
Kêst 11Kêst 13
József Szájer
EFP (Konservativen) EFP, Hongarije
Kêst 11Kêst 13
Francis Zammit Dimech
EFP (Konservativen) EFP, Malta
Kêst 11Kêst 13
Luis de Grandes Pascual
EFP (Konservativen) EFP, Spanje
Kêst 11Kêst 13
Enrico Gasbarra
S&D (Sociaal Democraten) S&D, Itaalje
Kêst 11Kêst 13
Mary Honeyball
S&D (Sociaal Democraten) S&D, Feriene Keninkryk
Kêst 11Kêst 13
Jean-Marie Cavada
ALDE (Liberalen) ALDE, Frankryk
Kêst 11Kêst 13
Marinho e Pinto
ALDE (Liberalen) ALDE, Portugal
Kêst 11Kêst 13
Sajjad Karim
ECR (Eurosceptische Konservativen) EKR, Feriene Keninkryk
Kêst 13
Joëlle Bergeron
EFDD (Eurosceptische Populisten) EFDD, Frankryk
Kêst 11Kêst 13
Marie-Christine Boutonnet
ENV (Uiterst Rechts) ENV, Frankryk
Kêst 11Kêst 13
Gilles Lebreton
ENV (Uiterst Rechts) ENV, Frankryk
Kêst 11Kêst 13

Folgje my op Facebook en Twitter as jo wolle, sadat ik jo de kommende 14 dagen op ‘e hichte hâlde kin fan de kampagne!


Foar safier tastien by wet, hat de skriuwer ôfstân dien fan alle auteursrjochten en relatearre of neistlizzende rjochten op dit wurk.

Categorie: Save your internet Tags: auteursrecht, auteursrjocht, censuur, reda, SaveYourInternet, sensuer

Before Footer

Inloggen


Wachtwoord vergeten?
Wachtwoord vergeten
Annuleren
  • ANBI
  • Privacybeleid
  • Kalender
  • Contact
CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication 2010 – 2025 Piratenpartij Nederland